adsettings

tisdag 31 januari 2012

Newtons tredje lag


Denna texten var så fantastiskt formulerad så jag var bara tvungen att låna den! Men det är INTE jag som skrivit men jag lånar den och återpublicerar den. Puss och kram!


Newtons 3:e lag

Senast uppdaterad söndag, 24 juli 2011 13:07

Lagen om verkan och återverkan

Två kroppar som verkar på varandra med krafter utsätter varandra för lika stora men motsatt riktade krafter.

Det vill säga om ett föremål A utsätter föremål B för en viss kraft så kommer B att utsätta A för en lika stor kraft men riktad åt motsatt håll. Krafter kommer alltid parvis. Det är viktigt att minnas att det handlar om krafter på två olika föremål. När man simmar puttar man vattnet bakåt och vattnet puttar en framåt, jetmotorer skjuter förbränningsgaser bakåt för att skjutas framåt, då en fågel viftar på vingarna för att flyga uppåt skjuter den luft nedåt så att luften skjuter fågeln uppåt.

Om du fäster ett rep på en vägg och sedan drar, då drar väggen dig med lika stor kraft. Du drar väggen mot dig och väggen drar dig mot sig. Det känner du när du drar, ju hårdare du drar desto mer måste du ta emot med benen och greppa hårdare tag om repet. Vad händer om repet lossnar medan du drar? Jo, du faller bakåt för att väggen slutar att dra dig!

Varje gång du rör ett föremål utsätter föremålet dig för en lika stor men motsatt riktad kraft. Om du till exempel ställer en liten låda på ett bord och puttar lite på denna med ditt finger utsätter lådan dig för en precis lika stor kraft men motsatt riktad kraft. Det är sant även om boken rör på sig av knuffen, dock är din massa väldigt mycket större jämfört med lådan och får dig knappt att accelerera alls. Tänk också på att ditt finger trycker mot din kropp som i sin tur står på marken, här finns också friktionskrafter som tar emot.

Står du på en isbana kan du testa Newtons tredje lag, det enda du behöver är en till person eller ett större föremål. Om du knuffar till den andra personen eller föremålet, kommer denna eller detta att knuffa tillbaka med en precis lika stor kraft. Ni kommer att glida åt motsatta riktningar på isen. Väger ni lika mycket och isens friktion är den samma överallt kommer ni också att glida lika långt från startpositionen.

I rymden där det inte finns någon luft att putta på kan man accelerera genom att kasta något. Det är så raketmotorer fungerar, de kastar gas bakåt för att åka framåt.

Man säger att krafterna är motkrafter till varandra. De är alltid av samma art, dvs. om kraften är en elektrisk kraft då kommer motkraften också att vara en elektrisk kraft, är kraften en gravitationskraft så är motkraften också en gravitationskraft osv. Det innebär att om man kastar upp en boll i luften kommer inte bara jorden att dra sig åt bollen, utan bollen kommer också att dra åt sig jorden med samma kraft! Dock är jordens massa väldigt stor vilket leder till att accelerationen är ytterst ytterst liten.

Exempel:
Vid ett test kör man in ett fordon utan passagerare in i vägg för att studera dess tålighet. Fordonet har massan 1000 kg och kolliderar med väggen med en fart på 100 km/h. Fordonet går i delar men väggen står kvar med enbart några få repor. Utsätts fordonet för större krafter än väggen eller vice versa?

Svar:
Nej, de utsätts för lika stora krafter! När fordonet slår in i väggen, slår väggen tillbaka med precis lika stor kraft. Dock har fordonet mindre strukturell styrka jämfört med väggen och klarar således inte krafterna det utsätts för, därför går fordonet sönder och inte väggen. Det samma gäller vid kollisioner mellan bilar, de utsätter alltid varandra för lika stora krafter, även då det är mellan två likadana bilar eller två olika, och det spelar heller ingen roll om den ena kör fortare än den andra!

återpublicerat av Emelie Mathiasson lånat av Jimi Brander och jag sökte via google på Newtons tredje lag.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentera gärna men kommentarer som innehåller stötande kränkande innehåll kommer ej publiceras utan raderas omedelbart.