adsettings

lördag 7 augusti 2010

barn behöver INTE tv!

har läst runt lite på bloggar idag och det va särskilt en blogg som fastnade i mitt minne, det va en mamma som hade två små barn den ena ett år och den andra två år och tvååringen skulle få sig en alldeles egen 22" plasmatv?? För att han inte skulle somna på soffan eller i deras säng när han tittade på tvn,
Ett gott råd till alla föräldrar därute LÅT INTE ERA BARN SOMNA TILL TVN framförallt inte om de är under 4 år!!
Det är ännu inte forskat tillräckligt i detta ämne men jag vet att de skriver varningstexter på olika tvspel att man kan få epilepsi och liknande och tänk da vad som kan hända hos ett litet barn som inte har en färdigutvecklad hjärna. Nervtrådar ska hitta osv.
Man kan få barnen att sova ändå, utan vare sig tv eller annat.
Har därför valt att ta med en artikel som en doktor ifrån Karolinska blivit intervjuad om...

När treåringen vill leka tjuv och polis klockan fem på morgonen…Tillfällena är många då Gnottarna, Postis Per och Thomas tåget får rycka ut för att man som utschasad förälder ska få hämta andan en stund. Men teve som barnvakt är inte okej och barn under två år bör inte titta alls. Det menar dr Hugo Lagercrantz professor i barnmedicin vid Karolinska Institutet.
Varför är det skadligt för barn under två år att se på teve?
-Därför att små barns hjärnor inte är mogna att bearbeta alla intryck och snabba klipp som flimrar förbi. Det blir en stress som stör den naturliga mognaden av hjärnan.
Djupseendet är heller inte färdigutvecklat vilket gör att barnen zoomar in saker och flackar med blicken över teveskärmen. Risken är att synapserna, kontakterna mellan nervbanorna, kopplas fel.
På vilket sätt är det här felkopplingarna farliga?
-Det är oftast inte farligt men det finns amerikanska forskningsresultat som visar att vissa barn som tittar mycket på teve riskerar att utveckla adhd. Det är ganska kontroversiella rapporter men jag anser att man bör beakta detta precis som man reagerar på alla andra larm om skadliga miljöfaktorer. Däremot är det mer väl belagt att pojkar som tittar på tv mer än tre timmar per dag oftare får skolproblem och blir mer våldsamma.

Men i så fall riskerar vi ju att få en hel generation med adhd eftersom nästan alla småbarn tittar på teve idag?
-Nej, Bolibompa och bra kvalitetsfilmer tror jag inte är farligt. Barn är olika också och det är en väldigt liten grupp barn som tillhör riskgruppen. Det är alltså främst de barn som har anlag för adhd som jag tror kan ta skada av att titta mycket på teve. Men att gå så långt som att förbjuda tevetittande för små barn är kanske att gå ut lite hårt. Det jag vill är att få föräldrar att verkligen tänka till så man inte fastnar i att slentrianmässigt sätta barnen framför teven.
Men ditt budskap till föräldrar är ju faktiskt att hjärnans funktioner hos små barn riskerar att störas av alltför mycket tv-tittande.?
-Många har tyvärr tagit det här väldigt bokstavligt. Istället tycker jag att man som förälder ska ta råden med en nypa salt och lite sunt förnuft. Jag tror egentligen inte att det är så många barn vars hjärnor verkligen tar skada av att titta på teve. Den största risken är istället att barn riskerar att bli passiva. Barn ska vara ycket utomhos och leka istället för att sitta stilla framför teven eller dataskärm! Att stillasittandet leder till passivitet och barnfetma är katastrofalt för folkhälsan.
Hur mycket teve per dag anser du vara lagom för barn över två år?
-Det amerikanska barnläkarakademien rekommenderar en timme per dag för barn mellan två och fem år och det tycker jag är en bra riktlinje. Det sämsta med teve är att barnet inte får respons från föräldrarna. När små barn gör någonting vänder de sig gång på gång mot föräldern för att få feedback och det går ju inte med teve.
Så teve kan vara okej för små barn om man som förälder tittar samtidigt?
-Ja, och det anser jag att man ska göra ända upp till femårsåldern. Främst därför att även större barn har svårt att skilja på fiktion och verklighet.
Men det funkar ju inte i vardagen att alltid sitta med framför teven!
-Om föräldern är i närheten, som i köket och lagar mat, är det väl okej. Det viktiga är att barnet inte lämnas helt ensam framför teven. Att barn har egen teve på rummet är förstås helt förkastligt.
Ångestframkallande för alla oss som låter barnen titta själva då och då…
-Ja, jag vill inte verka moraliserande men teve som barnvakt är jag av princip emot. Idag handlar det så mycket om att föräldrar ska förverkliga sina egna önskningar, gå på babybio, sitta på kafféer eller restaturanter med barnen, ta med barnen till konferenser, åka till Thailand… Men det där är ju inget som ligger i barnens intresse. Därför tycker jag inte heller att det är okej att föräldrar köper sig tid genom att sätta barnen framför teven.
Några positiva effekter måste väl ändå bra barnteve ha?
-Ja, barns intelligens har ökat helt enkelt därför att barn får mer stimulans idag. Där har teven förmodligen en viss betydelse. Svenska barn är ju till exempel väldigt duktiga på engelska vilket säkert delvis beror på att engelskspråkiga teveserier inte dubbas i Sverige. Men även om barn lär sig saker genom att titta på teve lär de sig allra bäst genom att kommunicera direkt med sina föräldrar och få respons från dem. Alltså är det bättre läsa högt för barnen när de är små och sedan förmå dem att läsa själva så mycket som möjligt, i stället för att vänja dem till att titta på tv.
Ulrika Hjorth
.

4 kommentarer:

  1. Mina två barn älskar att titta på tv och det är verkligen inget fel på dom. Vi har till och med köpt filmer anpassade från 3 mån. Jag tror att även småbarn tycker det är mysigt att få slappna av lite då och då med en film. Du citerade ju själv att man ska ta det med en nypa salt! Urk korkade inlägg! Allt för att hacka på Emma! Sluta snoka runt i alla våra vänners bloggar bara för att du är besatt av Bella och vill hacka på alla hennes vänner.

    SvaraRadera
  2. Och hur va det nu igen du skrev?! Att man inte ska lägga sig i andras affärer om man inte är väldigt närstående.
    Visste inte att du va det med Emma! Såpass mycket att du till och med kan skriva om henne på din blogg?!

    SvaraRadera
  3. Patricia!! Ärlig talat!! Vafan e det med alla varför vill ni tjaffsa!!!??

    SvaraRadera
  4. Pratade precis med Bella. Tog fel på personen... sorry... trodde du va den där "Emmi".

    SvaraRadera

Kommentera gärna men kommentarer som innehåller stötande kränkande innehåll kommer ej publiceras utan raderas omedelbart.